30'
προετοιμασία
2 μήνες
αναμονή
Σύνολο: 2 μήνες και 30'
Υλικά
Βάρος: περίπου 1,5 λίτροΓια το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λικέρ φιρίκι κόβουμε τα φιρίκια σε μικρά κομμάτια. Βγάζουμε τα κουκούτσια, αλλά αφήνουμε τη φλούδα.
- Τα βάζουμε σε καθαρό γυάλινο βάζο μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιρόπι.
- Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα αφήνουμε για 30 μέρες σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το βάζο 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Μετά τις 30 μέρες σουρώνουμε καλά το υγρό σε άλλο, καθαρό βάζο.
- Ξανασουρώνουμε το υγρό, φιλτράροντάς το με διπλό τουλπάνι ή με το χάρτινο φίλτρο του καφέ.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας 1-2 φορές, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Το ενώνουμε με το σουρωμένο ποτό, το ανακατεύουμε, το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 μήνα.
- Το ξανασουρώνουμε σε γυάλινα μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.