15'
προετοιμασία
14 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 14 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 βάζο των 400 mlΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε «λιαστές» ντομάτες στον φούρνο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
- Έπειτα, λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Απλώνουμε τα κλωνάρια του μυρωδικού έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις καθαρίζουμε στο μέρος του ομφαλού.
- Τις τακτοποιούμε στο ταψί πάνω στα μυρωδικά, σε μία στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τη ζάχαρη και ραντίζουμε με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 12-14 ώρες, μέχρι οι ντομάτες να ζαρώσουν και να έχουν αποβάλει όλα τα υγρά.
- Ξεφουρνίζουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο για τουλάχιστον 3 μήνες, καλύτερα στο ψυγείο.
- Αν τις θέλουμε πιο μαλακές και ζουμερές, μπορούμε να απογεμίσουμε το βάζο με ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.