30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τη λευκή φασολάδα με πράσα και μπέικον, βάζουμε τα φασόλια να βράσουν με μπόλικο νερό.
- Όταν μισοβράσουν, προσθέτουμε αλάτι και συνεχίζουμε για λίγη ώρα ακόμα το βράσιμο.
- Τα αποσύρουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα (περίπου 50 λεπτά από την αρχή του μαγειρέματος) και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα.
- Τότε προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα, το σέλερι, την πατάτα και το μήλο. Τα ανακατεύουμε να αχνιστούν λίγο και να «πέσουν».
- Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το μπέικον και τα λαχανικά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς (το αλάτι με μέτρο, γιατί το μπέικον είναι αλμυρούτσικο).
- Προσθέτουμε το 1 λίτρο βραστό νερό ή σπιτικό ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η φασολάδα. Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας όπως μας αρέσει, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό (αν είναι πολύ πηχτή).
- Στο τέλος ελέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε, τη λευκή φασολάδα με πράσα και μπέικον, και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψημένα ψωμάκια (κρουτόν).
Ψωμάκια (κρουτόν)
- Κόβουμε την ψίχα από 2 - 3 φέτες ψωμιού σε κύβους.
- Τους ραντίζουμε με λάδι, τους πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, με ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. ρίγανη) και τους φουρνίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.