ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεμμυδάκια του στιφάδου πίκλαΚρεμμυδάκια του στιφάδου πίκλα Η Αγάπη Μιχελή, η σεφ του εστιατορίου Voila στο Μοναστηράκι, η οποία μας έδωσε τη συνταγή, προτείνει να ψιλοκόψουμε αυτή την αρωματική πίκλα με την ξινάδα του λεμονιού και να την ανακατέψουμε μέσα σε κρεμώδη τυριά και σε σάλτσες γιαουρτιού, για να χαρίσουμε σπιρτάδα και ένταση, ή να την προσθέσουμε σε ένα απλό πιλάφι, για να να του δώσουμε νέα υπόσταση και χαρακτήρα.

45' προετοιμασία
Σύνολο: 45'

Υλικά

Βάρος: περίπου 1 κιλό

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το λεμόνι πίκλα με τσίλι και κύμινο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο νερό (όχι το μετρημένο) και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τα λεμόνια, ολόκληρα.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ξανά ο βρασμός.
  3. Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό (ή το αφήνουμε να κρυώσει για να ποτίσουμε τις γλάστρες μας) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές με φρέσκο νερό κάθε φορά. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν οι φλούδες των λεμονιών.
  4. Στραγγίζουμε τα λεμόνια, τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια πετσέτα και κόβουμε το καθένα σε 6-8 κομμάτια πάνω από ένα μπολ, για να κρατήσουμε τον χυμό από τα κοψίματα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  5. Αφήνουμε λεμόνια και χυμό κατά μέρος.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα (πλυμένη και στεγνή) ζεσταίνουμε ήπια το ηλιέλαιο σε σχετικά χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.
  7. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου, τις πιπερίτσες τσίλι, το πιπέρι και τα γαρίφαλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν τα αρώματά τους.
  8. Προσθέτουμε το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι που να κολλάει ελαφρώς στην κουτάλα ή στα δάχτυλά μας.
  9. Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά, προσθέτουμε τα κομμένα λεμόνια και τον χυμό τους και ανακατεύουμε καλά.
  10. Βράζουμε το όλον για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο μέσα στην κατσαρόλα και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που να κλείνουν αεροστεγώς.
  12. Φροντίζουμε τα κομμάτια του λεμονιού να είναι πάντα βυθισμένα εντελώς μέσα στο υγρό – τα πιέζουμε με ένα κουτάλι αν χρειάζεται– και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό σημείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT