ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛεμόνι όλο τον χρόνο: 18 συνταγές για λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιούΛεμόνι όλο τον χρόνο: 18 συνταγές για λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιούΤο πιο γνωστό και αγαπητό βρετανικό κοντιμέντο είναι η ευωδιαστή και πλούσια σε αυγά και βούτυρο λεμονόκρεμα. Όπως προδίδει και το όνομά της curd (= πήγμα), στην αρχή ήταν ένα πήγμα που προέκυπτε από το πήξιμο του γάλακτος όταν έριχναν χυμό λεμονιού. Μετά, το ανακάτευαν με τριμμένες φλούδες λεμονιού και ζάχαρη, και έτοιμη η lemon curd. Mε τα χρόνια και ύστερα από πάμπολλους πειραματισμούς, αντικαταστάθηκε το πήγμα από γάλα με βούτυρο και αυγά.

30' προετοιμασία
Σύνολο: 30'

Υλικά

Βάρος: για βάζο 500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την διάσημη βρετανική λεμονόκρεμα, σε ανοξείδωτο μπολ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματίσουν μια αφράτη κρέμα.
  2. Τοποθετούμε το ανοξείδωτο μπολ σε μπεν μαρί (δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό) και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Μετά από 5-6 λεπτά, η κρέμα θα έχει πήξει και θα στερεώνεται στο κουτάλι.
  5. Για καλύτερο έλεγχο όμως προτείνουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
  6. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 80°C, η κρέμα είναι έτοιμη και αποσύρουμε από το μπεν μαρί.
  7. Αδειάζουμε σε βάζο, αφήνουμε να κρυώσει και μετά το διατηρούμε με κλεισμένο το καπάκι στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT