Βαλεντίνα Τριανταφυλλίδου, μια Ελληνίδα από το Καζακστάν, με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Η κυρά που έμαθε τους Αθηναίους να τρώνε ρωσική κουζίνα και μαγειρικές από τις χώρες του Καυκάσου. Μια γυναίκα προκομμένη, καλομαγείρισσα από τις λίγες, που εδώ και τριάντα χρόνια μαζεύει όλη την Αθήνα στην Καλλιθέα, στο οικογενειακό φερώνυμο εστιατόριο. Λέει ότι τα λαβάσια, κάτι αφράτα ψωμάκια, ήταν η λιχουδιά της νιότης της. Μοιάζουν με μεγάλους λουκουμάδες και είναι πασπαλισμένοι με ζάχαρη και δροσισμένοι με γιαούρτι. Αυτή τη συνταγή μaς έδωσε. Γλυκιά και τρυφερή, την έκανε στα παιδιά και στα εγγόνια της, που πλέον έχουν κι αυτά ρόλο στο μαγαζί. Τους έμαθε να ζυμώνουν γενναία με τα χέρια και να φτιάχνουν ποντιακά μαντί, πιροσκί, ρωσικά πιλμένι και βαρένικα, μέχρι σασλίκ, μοσχάρι στρογγανόφ και καταπληκτική σούπα μπορς.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Φωτογραφία: Shutterstock

 

15' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα λαβάσια τηγανητά, σερβιρισμένα με γιαούρτι και ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με πιρούνι το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά, μέχρι να διαλυθούν.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
  6. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τις παλάμες (ή με πλάστη) σε στρογγυλό ή ελαφρώς οβάλ δίσκο, πάχους 1,5 εκ.
  7. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι τη μέση του σκεύους (τα λαβάσια πρέπει να «κολυμπάνε» στο λάδι) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  8. Τηγανίζουμε τα λαβάσια ένα ένα, για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές.
  9. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα πασπαλίζουμε αμέσως με ζάχαρη, για να λιώσει στο καυτό ζυμάρι.
  10. Αν θέλουμε, παραλείπουμε τη ζάχαρη και τα αλείφουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
  11. Τα σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT