30'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Τεμάχια: 20 - 25Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Για το στόλισμα
Διαδικασία
- Για τα λαμπριάτικα καλιτσούνια από τα Σφακιά ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο.
- Ρίχνουμε σταδιακά 450 ml νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα, να «ξεκουραστεί».
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 - 25 μικρές μπάλες.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 15 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες των φύλλων ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Απλώνουμε τα καλιτσούνια στο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.