15'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 15 λαλαγγίτεςΓια τις λαλαγγίτες
Για τον ζωμό
Διαδικασία
Λαλαγγίτες
- Για τις λαλαγγίτες, τις κρέπες με μαγιά, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι
- Ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένας πυκνός χυλός.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει καλά και να εμφανίσει τρυπούλες στην επιφάνεια.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, εναλλάξ με χλιαρό νερό, και αναδεύουμε έντονα με κουτάλα μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο, ημίρρευστο χυλό που να κυλάει αργά από το κουτάλι.
- Σκεπάζουμε ξανά το μπολ και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε σχετικά ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
- Το αλείφουμε με πινέλο με το λάδι.
- Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση χυλού στο τηγάνι και το ανασηκώνουμε κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί παντού.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ψήνουμε τη λαλαγγίτα για 2-3 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά της να εμφανίσει πολλές τρυπούλες και η κάτω πλευρά να ξανθύνει.
- Την αναποδογυρίζουμε μέσα στο τηγάνι με μια σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθεί η άλλη πλευρά
- Στοιβάζουμε τις λαλαγγίτες σε ένα πιάτο τη μία πάνω στην άλλη.
Ζωμός
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον ξερό δυόσμο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κότα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το νερό να καθαρίσει εντελώς.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και σιγοβράζουμε με ανοιχτή κατσαρόλα για 1 1⁄2 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει η κότα και ο ζωμός να μειωθεί σχεδόν στο μισό.
- Βγάζουμε την κότα και την αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Μόλις κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε σε μερίδες και τη διατηρούμε ζεστή.
- Σουρώνουμε τον ζωμό.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε ελαφρά τον ζωμό, γιατί στο μεταξύ θα έχει κρυώσει.
- Σε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί ρίχνουμε λίγο ζεστό ζωμό.
- Απλώνουμε μία λαλαγγίτα σε μία άκρη του ταψιού και την περιχύνουμε με λίγο ζωμό.
- Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λαλαγγίτες, που τοποθετούμε εδώ κι εκεί στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα του, ραντίζοντας καθεμία με λίγο ζωμό.
- Αν περισσέψει ζωμός, τον ρίχνουμε στο ταψί, καλύπτοντας το πολύ μέχρι τη μέση τη στοίβα από λαλαγγίτες.
- Κόβουμε τη στοίβα σε τετράγωνα κομμάτια, σαν πίτα.
- Τα μοιράζουμε σε πιάτα και περιχύνουμε με ζωμό.
- Συμπληρώνουμε κάθε μερίδα με κοψίδια από τη βραστή κότα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.