ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαδένια, η «ελληνική πίτσα»Λαδένια, η «ελληνική πίτσα»

Λαδένια Κιμώλου, η ελληνική πίτσα! Μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι και με μπόλικο λάδι στη ζύμη που δικαιολογεί το όνομά της, η λαδένια είναι η εύκολη λύση του Σαββατόβραδου αλλά και ένα πρώτης τάξης σνακ για τη δουλειά και το σχολείο, για την παραλία και το πικ νικ.

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη λαδένια Κιμώλου, ξεκινάμε βάζοντας το αλεύρι σε βαθύ σκεύος.
  2. Διαλύουμε σε 1 κούπα χλιαρό νερό τη μαγιά και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά).
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. Τοποθετούμε στο κέντρο το ζυμάρι και το απλώνουμε με τις παλάμες μας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Βάζουμε την ντομάτα σε σουρωτήρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
  8. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο τηγάνι με λίγο λάδι.
  9. Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες πάνω στο ζυμάρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο πιπέρι.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT