Η μέρα αυτή ήταν μια γιορτή. Καθώς την έφτιαχναν, γονείς και παιδιά τραγουδούσαν:

Την Κυρά Σαρακοστή που’ ναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι τής φορούσαν στο κεφάλι ένα σταυρό μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να ’ρθει η Πασχαλιά.
Την Κυρά Σαρακοστή όλοι φτιάξτε τη μαζί. Με αλεύρι και νερό. Έτοιμη είναι στο λεπτό!
Πόδια πρέπει να έχει εφτά Τις εβδομάδες να μετρά! Στόμα δεν έχει! Ξέρεις γιατί; Κάνει νηστεία αυστηρή. Μέχρι του Πάσχα την Κυριακή.

Κυρά Σαρακοστή
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι…
Κυρά Σαρακοστή
…και το νερό. Αναμειγνύουμε τα υλικά…
Κυρά Σαρακοστή
…και τα ζυμώνουμε πολύ καλά…
Κυρά Σαρακοστή
…μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.

Εάν είναι πάρα πολύ σφιχτό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Κυρά Σαρακοστή
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη.
Κυρά Σαρακοστή
Κόβουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι τη ζύμη στο σχήμα της Κυράς Σαρακοστής. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
Κυρά Σαρακοστή
Πλάθουμε με τη ζύμη που μένει από το κόψιμο τα χέρια, τη μαντήλα και τον σταυρό της.
Κυρά Σαρακοστή
Κολλάμε αυτά τα επιπλέον μέρη πάνω στη σχηματισμένη ζύμη, πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλό μας.
Κυρά Σαρακοστή
Φτιάχνουμε με ένα καλαμάκι τα χαρακτηριστικά του προσώπου…
Κυρά Σαρακοστή
…και τις πτυχώσεις της φούστας. Διακοσμούμε με καρφάκια γαρύφαλλου.
Κυρά Σαρακοστή
Μεταφέρουμε προσεκτικά την Κυρά Σαρακοστή σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Κυρά Σαρακοστή
Αν σκοπεύουμε να την κρεμάσουμε, κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι της για να περάσουμε αργότερα ένα σπαγγάκι.
Κυρά Σαρακοστή
Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε την Κυρά Σαρακοστή για περίπου 20 λεπτά.
Κυρά Σαρακοστή
Μετά την αφήνουμε να στεγνώσει χωρίς να την πειράζουμε, για τουλάχιστον 1 ώρα. Την ψεκάζουμε με λακ.
Κυρά Σαρακοστή
Περνάμε από την τρυπούλα του κεφαλιού ένα σπαγγάκι, φτιάχνοντας μια θηλιά. Κρεμάμε την Κυρά Σαρακοστή σε περίοπτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρακοστή: έθιμα και φαγητά της λαϊκής μας παράδοσηςΣαρακοστή: έθιμα και φαγητά της λαϊκής μας παράδοσης
30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: για 1 Κυρά Σαρακοστή

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την Κυρά Σαρακοστή, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και το νερό και αναμειγνύουμε τα υλικά.
  2. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Εάν είναι πάρα πολύ σφιχτό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό
  3. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη.
  4. Κόβουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι τη ζύμη στο σχήμα της Κυράς Σαρακοστής.
  5. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  6. Πλάθουμε με τη ζύμη που μένει από το κόψιμο τα χέρια, τη μαντήλα και τον σταυρό της.
  7. Κολλάμε αυτά τα επιπλέον μέρη πάνω στη σχηματισμένη ζύμη, πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλό μας.
  8. Φτιάχνουμε με ένα καλαμάκι τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τις πτυχώσεις της φούστας.
  9. Διακοσμούμε με καρφάκια γαρύφαλλου.
  10. Μεταφέρουμε προσεκτικά την Κυρά Σαρακοστή σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  11. Αν σκοπεύουμε να την κρεμάσουμε, κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι της για να περάσουμε αργότερα ένα σπαγγάκι.
  12. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε την Κυρά Σαρακοστή για περίπου 20 λεπτά.
  13. Μετά την αφήνουμε να στεγνώσει χωρίς να την πειράζουμε, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  14. Την ψεκάζουμε με λακ.
  15. Περνάμε από την τρυπούλα του κεφαλιού ένα σπαγγάκι, φτιάχνοντας μια θηλιά. Κρεμάμε την Κυρά Σαρακοστή σε περίοπτη θέση.

Μυστικά

Αντί για λακ, μπορούμε να περάσουμε την ψημένη ζύμη με άχρωμο βερνίκι νυχιών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 12.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT