5'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για την κρεμώδη σούπα με φακές πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά σε μπόλικο νερό.
- Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάσει καλά, κατά δύο δάχτυλα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
- Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ και το περνάμε από σήτα έτσι ώστε να πάρουμε βελούδινη σούπα (βελουτέ).
- Μεταφέρουμε το βελουτέ στην (καθαρή) κατσαρόλα και το βράζουμε για άλλα 5 λεπτά (αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε).
- Ραντίζουμε την κρεμώδη σούπα με φακές και πράσα με λίγο ξίδι και συνοδεύουμε με τα παξιμάδια.
Μυστικά
Αν δεν είμαστε πολύ σκληροί με τη νηστεία, μπορούμε να προσθέσουμε στη βελουτέ σούπα λίγο ελαιόλαδο, αφού την έχουμε πολτοποιήσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.