5'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
10 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Διαδικασία
- Για την κρεμώδη σούπα από ξερά μπιζέλια ξεκινάμε και βάζουμε τα μπιζέλια σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν 10 - 12 ώρες.
- Μετά τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με νερό να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα και το κρεμμύδι.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χύτρα ταχύτητας.
- Όταν μαλακώσουν καλά τα μπιζέλια (στην κατσαρόλα θέλουν 1 ώρα περίπου), τα περνάμε μαζί με το ζουμί από το μπλέντερ* και αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα που καλό είναι να την έχουμε καθαρίσει από κατάλοιπα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το λάδι και βράζουμε για λίγο τη σούπα ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει.
- Όσο τη βράζουμε, πήζει.
- Την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε, αλλά είναι καλύτερη όταν έχει πυκνότητα σαν ζεσταμένο μέλι.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο λεμόνι και αποσύρουμε.
- Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη και οπωσδήποτε με λίγα κομματάκια ψωμιού που έχουμε αλατοπιπερώσει, ραντίσει με λάδι και ψήσει στον φούρνο.
Μυστικά
Η πιο καλή εκδοχή αυτής της σούπας είναι να περάσουμε τα μπιζέλια από το σουρωτήρι- σήτα, πιέζοντας με την κουτάλα, οπότε όλα τα φλούδια μένουν στο σουρωτήρι και η σούπα είναι λεία και πιο ελαφριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 33.