ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεμμουζαγάνα καστανιτσιώτικη - το τσακώνικο κρεμμυδοριγανόψωμοΚρεμμυδόψωμο τσακώνικο
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για μια μεγάλη λαγάνα

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόψωμο ταψιού με ντοματίνια και μυρωδικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο ή ζυμώνοντας με τα χέρια μας, ρίχνουμε το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου (ή από τα δάχτυλά μας).
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα σε μέρος σχετικά ζεστό, μέχρι να φουσκώσει.
  4. Την ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τo ξερό κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τη λαδώνουμε.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα χέρια για να απλώσει σε μια μεγάλη οβάλ λαγάνα πάχους περίπου 1 εκ.
  8. Διακοσμούμε όμορφα σαν λουλούδια τα κρεμμύδια με τα ντοματίνια, τις ελιές και τα μυρωδικά και τα πιέζουμε ώστε να κολλήσουν στην επιφάνεια.
  9. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
  10. Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT