20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 40 εκ.Για τη γέμιση
Για τα φύλλα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με τραγίσιο κρέας, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Ψιλοκόβουμε το κρέας και τα λιπάκια του σε μικρά κυβάκια, τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Φύλλα
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να νοτίσει ελαφρά το αλεύρι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας τα υλικά για αρκετά λεπτά με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια ευκολόπλαστη και μαλακή ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
- Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και με τον πλάστη-βέργα ανοίγουμε το ένα μέρος σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200°C.
- Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε στο φύλλο τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο ίση με του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με σταγόνες από νερό και ελαιόλαδο, φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η πίτα και, κυρίως, να μαλακώσει το κρέας.
- Αν η πίτα ροδίσει από νωρίς, τη σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε προς το τέλος του ψησίματος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.