40'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: για 20 μικρά μπολάκιαΓια τον κιμά
Για το κουνουπίδι γιαχνί
Για την κρέμα κουνουπιδιού
Διαδικασία
Κιμάς
- Για να φτιάξουμε το κουνουπίδι φουρνιστό με κιμά και κρέμα κουνουπιδιού, ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κουνουπίδι γιαχνί
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κουνουπίδι, τις φλούδες πορτοκαλιού, τις σταφίδες και 150 ml νερό, αφήνουμε να ξαναπάρουν μία βράση και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Κρέμα κουνουπιδιού
- Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα υλικά με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή σε δόσεις στον πολυκόφτη. Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Ψήσιμο + Σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε εκεί ομοιόμορφα το μισό κουνουπίδι γιαχνί. Από πάνω απλώνουμε τον μισό κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία ο κιμάς.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια, σαν μουσακά.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια, με την κρέμα κουνουπιδιού δίπλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.