ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουνουπίδι γιαχνί με σταφίδεςΚουνουπίδι γιαχνί με σταφίδες
40' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 20 μικρά μπολάκια

Για τον κιμά

Για το κουνουπίδι γιαχνί

Για την κρέμα κουνουπιδιού

Διαδικασία

Κιμάς

  1. Για να φτιάξουμε το κουνουπίδι φουρνιστό με κιμά και κρέμα κουνουπιδιού, ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
  5. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Κουνουπίδι γιαχνί

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 5-6 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το κουνουπίδι, τις φλούδες πορτοκαλιού, τις σταφίδες και 150 ml νερό, αφήνουμε να ξαναπάρουν μία βράση και μετριάζουμε τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

Κρέμα κουνουπιδιού

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
  2. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα υλικά με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή σε δόσεις στον πολυκόφτη. Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Ψήσιμο + Σερβίρισμα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε εκεί ομοιόμορφα το μισό κουνουπίδι γιαχνί. Από πάνω απλώνουμε τον μισό κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
  3. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία ο κιμάς.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια, σαν μουσακά.
  5. Μοιράζουμε σε μπολάκια, με την κρέμα κουνουπιδιού δίπλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT