ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουνέλι με φασολάκιαΚουνέλι κοκκινιστό με φασολάκια, ένα θεσπέσιο φαγητό από την Κρήτη Αυτή η συνταγή θα έπρεπε να διδάσκεται στις σύγχρονες σχολές μαγειρικής, για να διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι η ελληνική κουζίνα δεν έχει τεχνικές. Iδού λοιπόν το αντίπαλον δέος του αυγολέμονου, το άγνωστο ακόμα και σε πολλούς σύγχρονους Σαντορινιούς τυραύγουλο. Μας το μαγείρεψε η Μαρία Ματσάντου, από το Ακρωτήρι, η οποία μας μίλησε για τη ζωή στο νησί και μοιράστηκε μαζί μας τις συνταγές της. «Τα φαγητά είναι παράδοση, είναι σπίτι, είναι μνήμη», μας είπε. «Δεν θεωρώ ότι είμαι συντηρητικός άνθρωπος αλλά πιστεύω ότι όλα από εκεί πηγάζουν».

15' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το κουνέλι τυραύγουλο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού για 6-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν καλά παντού.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη δάφνη και τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε 600-650 ml νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε το κουνέλι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
  5. Παίρνουμε από την κατσαρόλα μια δόση ζουμί, περίπου όση χωρά στην κουτάλα της σούπας, και την αδειάζουμε στα αυγά, αργά, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.
  6. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
  7. Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το κουνέλι, τη σείουμε για να ενωθεί η σάλτσα με το υπόλοιπο ζουμί της κατσαρόλας και ζεσταίνουμε λίγο ακόμα, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
  8. Προσέχουμε όμως να μην την αφήσουμε να πάρει βράση γιατί τα αυγά θα ψηθούν και η σάλτσα θα κόψει.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κουνέλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT