ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα κουλούρια με ταχίνιΝηστίσιμα κουλούρια με ταχίνι Ταιριάζουν πολύ με τον καφέ, γι’ αυτό και το ιδανικό τους σχήμα είναι η πλεξούδα ή μακρόστενα σαν μπαστουνάκια, σχήμα που ευνοεί τις απολαυστικές βουτιές στον καφέ ή στο αγαπημένο μας ρόφημα. Ψήνονται αρκετά και βγαίνουν πολύ τραγανά (είναι κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και παξιμάδι). Στη συνταγή αυτή μετρήσαμε όλα τα υλικά με μια κούπα χωρητικότητας 250 ml.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 60

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε νηστίσιμα κουλουράκια με ελαιόλαδο, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ, 4 κούπες από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  2. Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη ρακή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Σταδιακά ρίχνουμε όλο το μείγμα αλευριού, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  7. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
  8. Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  9. Πασπαλίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη.
  10. Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 60 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μικρό κορδόνι.
  11. Τα κυλάμε στο σουσάμι με τη ζάχαρη και τα τακτοποιούμε στο ταψί.
  12. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.
  13. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Φυλάσσουμε τα κουλουράκια σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT