30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'
Υλικά
Κομμάτια: 20-25Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε κουλουράκια γεμιστά με μέλι και σουσάμι, αρχικά βάζουμε, σε ταψί να καβουρδιστούν, η αμυγδαλόψιχα και το σουσάμι για λίγα λεπτά (4-5 λεπτά) στον φούρνο.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στη συνέχεια, τα αλέθουμε στον πολυκόφτη, να ψιλοθρυμματιστούν.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τα μυρωδικά, το νερό και τη ζάχαρη.
- Όταν ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε το σουσάμι με τα αμύγδαλα και τη φρυγανιά.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ζύμη
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και το αδειάζουμε στο μείγμα μας.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις βανίλιες και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη αφράτη.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μπαλίτσας του πινγκ πονγκ, πλάθουμε κορδόνι και το πατάμε με την παλάμη να πλατύνει.
- Πάνω στο κάθε κορδόνι τοποθετούμε 1 κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος και έπειτα διπλώνουμε το κορδόνι και κλείνουμε τη γέμιση μέσα.
- Το πλάθουμε ξανά, να στρογγυλέψει.
- Ενώνουμε τις δύο άκρες από το κορδόνι, φτιάχνοντας ένα στρογγυλό κουλούρι.
- Στο σημείο όπου ενώνονται οι δύο άκρες πιέζουμε και καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι.
- Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα αλείφουμε με το αυγό.
- Ψήνουμε, τα κουλουράκια γεμιστά με μέλι και σουσάμι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) ή στους 180°C (αέρα) για περίπου 25 λεπτά.
- Αν ψήσουμε στον αέρα, μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα δύο ταψιά μαζί, αλλά στα μισά του ψησίματος θα πρέπει να τους αλλάξουμε θέση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.