ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΞεροτήγανα κεντητά από την ΑνάφηΞεροτήγανα κεντητά από την Ανάφη «Το κουφέτο ήταν το κέρασμα στους γάμους παλιά, που δεν υπήρχαν οι μπομπονιέρες. Στο νησί υπήρχαν άφθονα αμύγδαλα» λέει η Αναφιώτισσα Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, που μας έδωσε τη συνταγή. Όσο απλό είναι, τόσο νόστιμο είναι. Κάποιοι το προτιμούν καυτό! Μια άλλη εκδοχή είναι το σουμόμελο ή σουσαμόμελο, όπου αντί για αμύγδαλα χρησιμοποιούσαν το ντόπιο σουσάμι και ήταν ένα είδος ρευστού παστελιού.

1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 20

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αναφιώτικο κουφέτο ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μεγάλο μπολ με καυτό νερό και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε πολύ εύκολα, πιέζοντάς τα ένα ένα με τα δάχτυλά μας.
  3. Με τον ίδιο τρόπο τα χωρίζουμε στη μέση, στους δύο λοβούς τους.
  4. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά, απλωμένα σε πετσέτες, για περίπου 1 ώρα ή τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 50-60°C.
  5. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε περίπου το 1/3 της ποσότητας του μελιού και τα αμύγδαλα και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα ή ελαστική σπάτουλα, μέχρι τα αμύγδαλα να ροδίσουν απαλά και το μέλι να δέσει λίγο, σαν καραμέλα.
  6. Δοκιμάζουμε ένα αμύγδαλο: πρέπει να είναι τραγανό μεν, αλλά δεν το παρακάνουμε με το καβούρδισμα για να μην πικρίσουν.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ρακή, προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει, ανακατεύοντας καλά.
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  9. Παραδοσιακά το κουφέτο προσφέρεται μέσα από μεγάλη και ρηχή πιατέλα, μοιράζοντας στους καλεσμένους κουταλάκια για να πάρει ο καθένας απευθείας από την πιατέλα. Εμείς μπορούμε να το σερβίρουμε σαν γλυκό κουταλιού.

Στο ποτήρι μας: Ροζέ γλυκό Λιάτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT