ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑμυγδαλωτάΑμυγδαλωτά

«Αυτό είναι το παραδοσιακό μας γλυκό του γάμου, αλλά και για όλες τις χαρές, όπως βαφτίσεις, αρραβώνες ή Πρωτοχρονιά. Παραδοσιακά το σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα και μοιράζουμε στους καλεσμένους μικρά πιρούνια, για να πάρει καθένας από μια πιρουνιά», λέει η Μαρία Ματσάντου, από τη Σαντορίνη, που μας έδωσε τη συνταγή. Συντηρήτρια τέχνης, μεγαλωμένη στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, διατηρεί τις μνήμες των γεύσεων που έμαθε να φτιάχνει δίπλα στη γιαγιά, τη μαμά και τις θείες της.

1 ώρα παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 20

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κουφέτο, ξεκινάμε βάζοντας να βράσει μπόλικο νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα βράζουμε για 5-6 λεπτά.
  2. Τα στραγγίζουμε και, όταν κρυώσουν λίγο, τα πιέζουμε ένα ένα με τα δάχτυλά μας για να τα ξεφλουδίσουμε - η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα.
  3. Με μικρό κοφτερό μαχαιράκι τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος, για να χωριστούν στους δύο λοβούς τους.
  4. Τα σκουπίζουμε πολύ καλά σε πετσέτες και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με 250 γρ. από το μέλι.
  5. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για 4-5 λεπτά, μέχρι το μέλι να πάρει ένα βαθύ καραμελένιο χρώμα και να δέσει κάπως, σαν καραμέλα.
  6. Προσθέτουμε το νερό (ή το κονιάκ), προσεκτικά γιατί θα πιτσιλίσει, και ανακατεύουμε.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Μοιράζουμε σε πιατάκια ή αδειάζουμε το κουφέτο σε μεγάλη πιατέλα για να σερβιριστεί ο κάθε καλεσμένος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT