Τα ζωντανά πουλερικά παλιότερα δεν έλειπαν από καμία αυλή, ακόμη και στις πόλεις, ωστόσο δεν θυσιαζόταν έτσι εύκολα ένα κοτόπουλο. Για την κοτόσουπα συγκεκριμένα το κατάλληλο πουλερικό ήταν η γριά κότα του κοτετσιού, που πια δεν δίνει αυγά και έχει όσο λίπος χρειάζεται για να δώσει νοστιμιά στη σούπα.
Για τις γιαγιάδες μας η κοτόσουπα ήταν ένα πιάτο είτε γιορτινό είτε για όσους είχαν ανάγκη από γιατρειά και τόνωση. Κι αν η κοτόσουπα είναι συνηθισμένη και σε άλλες χώρες, η ελληνική ξεχωρίζει για το αυγολέμονό της, αυτή την υπόξινη σάλτσα που δένει το φαγητό, χαρίζει νοστιμιά και τονώνει. Η τέχνη της νοικοκυράς φαινόταν στο πόσο βελούδινο και κρεμώδες θα γίνει το αυγολέμονο. Ο μέγας φόβος ήταν μην κόψει, γι’ αυτό και κάθε γυναίκα είχε το «μυστικό» της, στο χτύπημα, στην προσθήκη των κρόκων στη μαρέγκα, στο πώς θα ρίξει τον λεμονοχυμό.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1.600 ml νερό. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Ρίχνουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης και το ολόκληρο καρότο, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Με τρυπητή κουτάλα και μια πιρούνα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος σε μπολ.Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
- Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να γίνει.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, να αφρατέψουν.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σταδιακά το 1/3 από τον ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε για να ενσωματωθεί.