Είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαγητό της ιαπωνικής κουζίνας, που έγινε σύντομα δημοφιλές, τόσο ώστε να ανοίξουν σχεδόν παντού μικρά σουβλατζίδικα yakitori σε όλη τη χώρα.
15'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 30'
Υλικά
Τεμάχια: 8Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο yakitori σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη σάλτσα σόγιας, τον ζωμό, το mirin και τη ζάχαρη για 5 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση τα υλικά), μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ποσότητας για το άλειμμα και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολάκι, για το σερβίρισμα.
- Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 8 μεταλλικές μικρές σούβλες ή καλαμάκια, βάζοντας ενδιάμεσα και τα κρεμμυδάκια.
Ψήσιμο
- Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – Ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Λαδώνουμε τα σουβλάκια και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, γυρίζοντάς τα τακτικά.
- Κάθε 3-4 λεπτά τα αλείφουμε με τη σάλτσα που αφήσαμε στην άκρη για το άλειμμα, ώστε τα σουβλάκια να αποκτήσουν ένα σκούρο, λαμπερό γλάσο.
- Τα σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.