20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για το κοτόπουλο με φινόκιo και ελιές, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το φινόκιο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
- Το μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μέτριο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα, το βγάζουμε και αυτό με τρυπητή κουτάλα και το τακτοποιούμε στο ταψί πάνω στο φινόκιο.
- Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως, προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές και «σβήνουμε» με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τις ελιές, 200 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί, πάνω στο κοτόπουλο με το φινόκιο.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και το φινόκιο και να μελώσει η σάλτσα.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε και, αν έχουν εξατμιστεί τα υγρά, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού) και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.