10'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για το κοτόπουλο με πλιγούρι ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο και νερό τόσο που να το καλύψει κατά 4-5 εκ
- Το βράζουμε σκέτο για τουλάχιστον 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά, ξαφρίζοντας σχολαστικά τα πρώτα λεπτά, μέχρι το νερό να γίνει εντελώς διαυγές.
- Ελέγχουμε τακτικά ώστε να προσθέτουμε ανάλογο νερό όταν μειώνεται.
- Αλατίζουμε τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.
- Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και μόλις κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε μερίδες.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και μετράμε: για το 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι της συνταγής θα χρειαστούμε 2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού ζωμό.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
- Ρίχνουμε τα σκόρδα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με την ντομάτα και τον ζωμό του κοτόπουλου που αφήσαμε στην άκρη.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Ρίχνουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει τον ζωμό και να μελώσει.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.