40' προετοιμασία
12' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 52'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη βάση

Για την κρέμα σοκολάτας

Διαδικασία

  1. Για το κορμό σοκολάτας, στρώνουμε λαδόκολλα πάνω σε μια λαμαρίνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε με τη σειρά το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους (ελαφρώς χτυπημένους) και στο τέλος το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το απλώνουμε στη λαμαρίνα πέρα έως πέρα πάνω στη λαδόκολλα, έτσι ώστε να πιάσει όλη την επιφάνεια και να γίνει μια επίπεδη και λεπτή βάση.
  3. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα σοκολάτας

  1. Βάζουμε τη σοκολάτα να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Δεν χρειάζεται να λιώσουν όλα τα κομμάτια. την αποσύρουμε.
  2. Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει, το αδειάζουμε πάνω από τη μισολιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όλη και να γίνει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  3. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά.
  4. Αφήνουμε την κρέμα σοκολάτας στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου σταθεροποιηθεί.

Συναρμολόγηση

  1. Ξεκολλάμε τη βάση από τη λαδόκολλα πάνω στην οποία την ψήσαμε και την ακουμπάμε πάνω σε μια άλλη λαδόκολλα, με τη μαλακή πλευρά προς τα πάνω. τη ραντίζουμε με το κονιάκ και απλώνουμε επάνω της τη μισή κρέμα σοκολάτας.
  2. Την τυλίγουμε σε ρολό και την τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα.
  3. Παίρνουμε μια σακούλα κορνέ και βάζουμε στην άκρη μια μύτη σε σχήμα αστεριού (δηλαδή με δοντάκια).
  4. Γεμίζουμε τη σακούλα με την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού. Εάν δεν διαθέτουμε κορνέ, απλώνουμε την κρέμα με μια σπάτουλα και στο τέλος χαράσσουμε γραμμές κατά μήκος του κορμού με ένα πιρούνι, ώστε το αποτέλεσμα να θυμίζει φλοιό δέντρου.
  5. Μπορούμε να γαρνίρουμε τον κορμό με φρουί γλασέ ή με γλυκά του κουταλιού ή απλώς με λίγη άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT