1 ώρα και 30'
προετοιμασία
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 10Γέμιση
Σιρόπι
Παντεσπάνι κανέλας
Γαρνίρισμα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τον κορμό με γεύση μελομακάρονου κάνουμε ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την κρέμα, το ξύσμα, την κανέλα και τα γαρίφαλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει το γάλα.
- Αποσύρουμε αμέσως, σκεπάζουμε την κατσαρόλα σφιχτά με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να αρωματιστεί το υγρό.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τα αυγά, τους κρόκους και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, σουρώνουμε το μείγμα του γάλακτος από λεπτή σήτα, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε ξανά στη φωτιά.
- Ζεσταίνουμε μέχρι το γάλα να φουσκώσει ξανά και αποσύρουμε.
- Αδειάζουμε το 1/3 του καυτού γάλακτος στο μπολ με το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά.
- Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα, για να μην «πιάσει» το μείγμα στην κατσαρόλα και για να μη σβολιάσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μέτριο ταψί και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι η κρέμα να κρυώσει και να σφίξει.
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κομμάτι του πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.
Παντεσπάνι κανέλας
- Το ραντίζουμε ελαφρά με το σιρόπι και από τις δύο πλευρές.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (αφού έχουμε πλύνει και σκουπίσει σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ) μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη μαρέγκα, – δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
- Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) με μεγάλες και απαλές κινήσεις.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, την ενσωματώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τέλος ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 42 x 28 εκ., απλώνουμε το μείγμα σε λεπτό πάχος και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 5-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Δεν ψήνουμε παραπάνω, γιατί θέλουμε το παντεσπάνι μαλακό, ώστε να μπορούμε να το τυλίξουμε σε ρολό.
- Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός, για να αφρατέψει. Απλώνουμε τα 3/4 στο παντεσπάνι και το τυλίγουμε σε ρολό. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη κρέμα, για το γαρνίρισμα.
- Κόβουμε λίγο τις δύο άκρες του κορμού για όμορφη εμφάνιση και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Τον περιχύνουμε με άφθονο μέλι και σκορπίζουμε μπόλικα κοπανισμένα καρύδια.
- Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε σακούλα κορνέ, προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι και φτιάχνουμε ροζέτες στην επιφάνεια του κορμού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.