20'
προετοιμασία
7' ψήσιμο
Σύνολο: 27'
Υλικά
Κομμάτια: 8Διαδικασία
- Για τον κορμό με άρωμα πορτοκάλι ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
- Κοσκινίζουμε λίγο λίγο το αλεύρι πάνω από το μείγμα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό σε αργή ροή και το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 25 εκ.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 25 εκ.
- Ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι να ξανθύνει απαλά, και ξεφουρνίζουμε.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Σκεπάζουμε το παντεσπάνι με μια λεπτή βαμβακερή πετσέτα.
- Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να είναι η πετσέτα από κάτω.
- Ανασηκώνουμε το ταψί και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε χαλαρό ρολό, όσο είναι ακόμη σχετικά ζεστό, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Το ξετυλίγουμε, το αλείφουμε με πραλίνα ή μαρμελάδα (ή όποια άλλη γέμιση θέλουμε) και το τυλίγουμε ξανά σε ρολό, σχετικά σφιχτό.
- Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη ή το αλείφουμε με σαντιγί και κοσκινίζουμε από πάνω λίγο κακάο.
Μυστικά
- Η επικάλυψη του κορμού μπορεί να γίνει με ό,τι υλικά θέλουμε. Η πιο απλή πρόταση είναι άχνη ή κακάο, αλλά μπορούμε να τον αλείψουμε με πραλίνα, με γκανάς σοκολάτας, με σαντιγί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.