12 ώρες και 20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 13 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
- Για το κοντοσούβλι κοτόπουλου με θυμάρι και κοκκινοπίπερο, χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το θυμάρι.
- Σε ένα μεγάλο επίπεδο σκεύος στρώνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών Φλωρίνης.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού.
- Ρίχνουμε και το κοτόπουλο και στρώνουμε και τις υπόλοιπες πιπεριές ανάμεσα και πάνω στο κρέας.
- Ανακατεύουμε μέχρι όλο το κοτόπουλο να έχει καλυφθεί από τη μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Σούβλισμα
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος).
- Σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.
- Αν ψήσουμε στον φούρνο, παίρνουμε μικρές σούβλες που να χωρούν στον φούρνο.
- Περνάμε κάθε φιλέτο μπούτι, διπλωμένο ώστε να έχει μεγαλύτερο πάχος και να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζει το κοντοσούβλι στρωτά και ομοιόμορφα.
Ψήσιμο
- Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στο χαμηλό ράφι της ψησταριάς, κατόπιν ανεβάζουμε στη μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε εκεί το ψήσιμο μέχρι το τέλος.
- Το αλείφουμε τακτικά με τα υγρά της μαρινάδας και ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
- Το δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι έτοιμο, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε.
- Διαφορετικά, συνεχίζουμε το ψήσιμο, προσέ- χοντας μη στεγνώσει και γίνει σκληρό.
- Για να το απολαύσουμε καλύτερα, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.