40'
προετοιμασία
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για τη κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα, σε να μπολ βάζουμε τα 250 γρ. νερό, το κρασί και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία νύχτα.
- Την επομένη προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα 100 γρ. ζάχαρη με τα 100 γρ. νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, τον ανοίγουμε και παίρνουμε τα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον λοβό.
- Αφήνουμε το σιρόπι για τη κομπόστα να βράσει για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός) και τότε προσθέτουμε και τα αχλάδια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν, ρίχνοντας προς το τέλος και το λεμόνι.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε την κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα σε μπολ και αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γιαούρτι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.