ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚΟΛΟΚΥΘΌΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑΚολοκυθόπιτα γλυκιά
1 ώρα προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κολοκυθόπιτα γλυκιά, σαν σαλίγκαρος προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ.
  2. Κόβουμε την ψίχα της κολοκύθας σε μικρά κυβάκια.
  3. Εναλλακτικά, την τρίβουμε σε τρίφτη, την αφήνουμε να στραγγίξει μέσα σε σουρωτό και τη στύβουμε καλά με τα χέρια για να αποβάλει τα ζουμιά της.
  4. Βάζουμε την ψιλοκομμένη ή τριμμένη κολοκύθα σε ένα μπολ και την πασπαλίζουμε με την κανέλα και 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε απαλά.
  5. Παίρνουμε ένα φύλλο και το τοποθετούμε μπροστά μας απλωμένο, με τη στενή πλευρά του προς το μέρος μας.
  6. Το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και απλώνουμε στη στενή πλευρά από τη μία άκρη έως την άλλη σε οριζόντια γραμμή λίγη από την κολοκύθα (περίπου 2 κουταλιές) και λίγο από το καρύδι.
  7. Πιάνοντας την άκρη του φύλλου μαζί με τη γέμιση, το γυρνάμε προσεκτικά να τυλιχτεί σε ρολό δύο φορές πάνω από τη γέμιση, όχι υπερβολικά σφιχτά.
  8. Στο σημείο που τελειώνει το ρολό και συνεχίζει το φύλλο απλώνουμε 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη σε γραμμή πέρα έως πέρα και τυλίγουμε το φύλλο μέχρι τέλους.
  9. Τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο του ταψιού, σε σχήμα σαλίγκαρου.
  10. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και κάθε ρολό που φτιάχνουμε το τοποθετούμε στο ταψί, ξεκινώντας από την άκρη του προηγούμενου ρολού και συνεχίζοντας κυκλικά μέχρι να καλύψουμε όλο τον πυθμένα.
  11. Πασπαλίζουμε την κολοκυθόπιτα με το κοπανισμένο γαρίφαλο, το ξύσμα λεμονιού και το σουσάμι και περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει.
  12. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  13. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

*Για το καθάρισμα της κολοκύθας χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο, στιβαρό και κοφτερό μαχαίρι για να κόψουμε την κολοκύθα στη μέση. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε το εσωτερικό της από τα σπόρια και τις ίνες και έπειτα την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε πιο εύκολα. Με μικρότερο μαχαίρι αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από το κάθε κομμάτι και κόβουμε την ψίχα σε κυβάκια ή την τρίβουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT