ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθάκια με λαχανικά σοταρισμένα και μυρωδάτο λαδολέμονο άνηθουΚολοκυθάκια με λαχανικά σοταρισμένα και μυρωδάτο λαδολέμονο άνηθου
30' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια βραστά με ψωμί σκόρδου-δυόσμου και κρίταμα, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, τα μισά φύλλα δυόσμου και 100 ml από το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.
  3. Βρέχουμε ελαφρά τις φέτες ψωμιού για να νοτίσουν. Τις αλείφουμε από τη μία πλευρά με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 10 λεπτά.
  4. Τις βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά και τις κόβουμε με το χέρι σε μέτρια, ακανόνιστα κομμάτια.
  5. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, μέχρι να κοχλάσει. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα ζεματίζουμε για 4-5 λεπτά.
  6. Τα στραγγίζουμε και τα βουτάμε σε ένα μεγάλο μπολ με πολύ κρύο νερό και μερικά παγάκια, για να κρυώσουν, να μείνουν τραγανά και ζωηρόχρωμα. Τα κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές.
  7. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού και αλάτι.
  8. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα κολοκυθάκια να μαριναριστούν για περίπου 30 ́.
  9. Τα ρίχνουμε σε πιατέλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Προσθέτουμε το ψωμί, τα κρίταμα, τον μάραθο και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT