Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020
Σε όλο τον Πόντο καλλιεργούσαν και κατανάλωναν γλυκές κολοκύθες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, πολύ περισσότερο όμως στα Κοτύωρα και στην Κερασούντα. Από εκεί προέρχεται και ένα πλήθος ασυνήθιστων συνταγών για φαγητά και γλυκά, όπως γλυκιά κρέμα κολοκύθας με καλαμποκάλευρο, πιτάκια γεμιστά με κολοκύθα ή φέτες κολοκύθας στον φούρνο πασπαλισμένες με κανέλα. Η συνταγή εδώ είναι πρωτότυπη και εξαιρετικά νόστιμη και σερβίρεται όχι μόνο ως κύριο πιάτο, αλλά και ως ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά.
Για να φτιάξουμε κολογκύθι στοιβαχτόν-κολοκύρα στον φούρνο με πιλάφι σε στρώσεις, αρχικά σοτάρουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, την κολοκύθα και τα κρεμμύδια στο μισό βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κολοκύθα να μαραθεί.
Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε απαλά το ρύζι για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα.
Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί.
Απλώνουμε στον πυθμένα του το μισό μείγμα κολοκύθας.
Από πάνω απλώνουμε το μισό μείγμα ρυζιού.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά τη διαδικασία.
Περιχύνουμε με 450 ml ζεστό νερό, από χαμηλό ύψος και με προσοχή για να μη χαλάσουμε τις στρώσεις.
Έπειτα, φουρνίζουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Αν δούμε και αρπάζει στην επιφάνεια, καλύπτουμε με λαδόκολλα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε, το κολογκύθι στοιβαχτόν-κολοκύρα στον φούρνο με πιλάφι σε στρώσεις, συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με γιαούρτι.
Ένα ημίξηρο ροζέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.