1 ώρα και 30'
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 10-12 αυγάΓια κόκκινα
Για κίτρινα
Διαδικασία
- Για την κόκκινη βαφή: Βάζουμε τα παντζάρια, μόνο τους βολβούς, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μπορούμε να τα τρυπήσουμε χωρίς το πιρούνι να βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
- Αφού βράσουν, αφαιρούμε τα παντζάρια (τα χρησιμοποιούμε σε κάτι άλλο, όπως σε σαλάτα) και στο κόκκινο νερό ρίχνουμε το ξύδι.
- Βάζουμε προσεκτικά μέσα τα αυγά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο παντζαρόζουμο. Αν τα βγάλουμε γρήγορα θα είναι ανοιχτόχρωμα, ενώ όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο βαθύ θα είναι το χρώμα τους.
- Για την κίτρινη βαφή: Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον κουρκουμά με 1-1½ λίτρο νερό και 2 κουταλιές από το ξύδι.
- Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε προσεκτικά μέσα τα αυγά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και, αν θέλουμε πιο έντονο το χρώμα τους, τα αφήνουμε μέσα στο κίτρινο νερό για περισσότερη ώρα.
- Και για τα δύο χρώματα, στο τέλος της διαδικασίας, βουτάμε ένα πανάκι στο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν και να γίνει πιο έντονο το χρώμα τους.
Μυστικά
- Δεν αφήνουμε τα αυγά να χοροπηδούν όσο βράζουν, γιατί θα σπάσουν.
- Όταν βάλουμε στην κατσαρόλα τα αυγά, θα πρέπει το νερό να τα καλύπτει οπωσδήποτε κατά δύο δάχτυλα.
- Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέγουμε άσπρα αυγά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.