ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες «πολυτελείας»Κουραμπιέδες «πολυτελείας» με καβουρδισμένο βούτυρο

Η καταγωγή τους είναι ανατολική, ωστόσο ελληνικά Χριστούγεννα χωρίς τα αφράτα αυτά μπισκότα τυλιγμένα σε άχνη, δεν νοούνται. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην περσική κουζίνα, ως kurabiya, και ήταν μπισκότα με βάση τα αμύγδαλα που έμοιαζαν με εργολάβους. Από εκεί πέρασαν στην οθωμανική και την τουρκική κουζίνα ως kurabiye, που σημαίνει γενικά «μπισκότο». Σε εμάς ο κουραμπιές παραμένει μπισκότο που φτιάχνεται όμως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως Χριστούγεννα ή ως κέρασμα σε σημαντικές οικογενειακές γιορτές, όπως σε γάμους και βαπτίσεις. Το χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά εύθρυπτη και αφράτη σύστασή του – κάτι αντίστοιχο με τη ζύμη κουρού, που είναι κι αυτή μια θρυπτή, «μπισκοτένια» ζύμη, όπως δηλώνει και το συγγενικό ηχητικά όνομά της. Ο κουραμπιές βασίζεται στο καλό αιγοπρόβειο βούτυρο, όχι μόνο για το άρωμά του, αλλά και για την αφράτη υφή του.

1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 70 κουραμπιέδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους κλασικούς κουραμπιέδες, ξεκινάμε χτυπόντας στον κάδο του μίξερ υο βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  2. Ρίχνουμε τα 2 φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι, μαζί με τη βανιλίνη και τα αμύγδαλα και χτυπάμε καλά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αφράτη και εύπλαστη (ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί). Προσοχή: δεν παραζυμώνουμε, για να μη γίνουν οι κουραμπιέδες σφιχτοί.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και μετά τα πατάμε ελαφρά ή τα πλάθουμε μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. και κόβουμε αστεράκια με κουπάτ.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Τακτοποιούμε στο ταψί τους κουραμπιέδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα άλλο ταψί.
  7. Βγάζουμε τα κουραμπιεδάκια από τον φούρνο, αφήνουμε 5-10 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο καθαρό ταψί με τη λαδόκολλα.
  8. Με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη και τα καλύπτουμε επιμελώς.
  9. Αφού κρυώσουν καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε μεταλλικό κουτί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT