ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚις ΛορένΚις Λορέν
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ώρες και 20' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κις με ψητές ντομάτες, βασιλικό και παρμεζάνα σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους με τα δάχτυλά μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε γρήγορα, μέχρι τα υλικά απλώς να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν σε μια σχετικά τραχιά ζύμη.
  3. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για έως 2 ημέρες μέσα στο ψυγείο.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 30 εκ.
  5. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα με διάμετρο 24-26 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  6. Κόβουμε τα περισσεύματα και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  8. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, στρώνουμε εκεί ένα μεγαλούτσικο κομμάτι λαδόκολλα και το γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι.
  9. Σε ένα άλλο ταψάκι βάζουμε τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι.
  10. Φουρνίζουμε τη φόρμα με τη ζύμη σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και στο χαμηλό ράφι φουρνίζουμε το ταψάκι με τα ντοματίνια.
  11. Ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά και έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια ή το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  12. Τότε θα είναι έτοιμα και τα ντοματίνια και τα ξεφουρνίζουμε και αυτά. Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.
  13. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, προσθέτοντας σταδιακά την κρέμα γάλακτος, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
  14. Πασπαλίζουμε τη μισοψημένη ζύμη στη φόρμα με το μισό τυρί και απλώνουμε πάνω του τα ντοματίνια με τα ζουμάκια του ταψιού.
  15. Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών-κρέμας και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  16. Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι η γέμιση να σφίξει και να ροδίσει.
  17. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την κις να κρυώσει μέσα στη φόρμα
  18. Διακοσμούμε με τα επιπλέον φύλλα βασιλικού, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT