ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαντίν μπουτού κεφτέ ή κεφτέδες «μπούτι της γυναίκας»Καντίν μπουτού κεφτέ ή κεφτέδες «μπούτι της γυναίκας» Όπως σε όλη την Ανατολή, ο κιμάς, δηλαδή το ψιλοτεμαχισμένο κρέας, ήταν ένα συνηθισμένο υλικό σε καθημερινά και επίσημα ή γιορτινά πιάτα, πολύ συχνά σε μορφή κιοφτέ και μάλιστα μεγάλου μεγέθους.

40' προετοιμασία
25' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Τεμάχια: για 12-14 μεγάλους κεφτέδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες, αρχικά βράζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το πλιγούρι σε 600-700 ml νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 12-15 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
  2. Το στραγγίζουμε, το στύβουμε με τα χέρια μας και το αφήνουμε να κρυώσει και να μισοστεγνώσει.
  3. Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι ή με το πρες πουρέ μέσα σε μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μετρημένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει και να πλάθεται.
  7. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να φτάσει περίπου 2 εκ. από τον πάτο.
  8. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 12-14 μεγάλους κεφτέδες σε σχετικά μακρουλό σχήμα, σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
  10. Τους αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
  11. Έπειτα, τους τηγανίζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι, για 7-8 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  12. Στραγγίζουμε, τους κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες, σε χαρτί κουζίνας.

Ρετσίνα Μεσογείων.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πλιγούρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT