35'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
55'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 30 κομμάτιαΔιαδικασία
- Για τα νηστίσιμα ποντιακά κερκέλια ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη λακκούβα.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο χέρι για 8-10 λεπτά.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, σε ζεστό περιβάλλον, για 45-50 λεπτά.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί τη ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μικρές κουλούρες με τρύπα στη μέση.
- Τις αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι για περίπου 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βάζουμε τις κουλούρες στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
- Αν θέλουμε, τις αλείφουμε με ζαχαρόνερο.
- Τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μυστικά
- Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω, εξαρτάται από το αλεύρι.
- Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού. Δεν πρέπει να είναι ζεστό γιατί θα καεί η μαγιά.
- Βγαίνουν σαν μικροσκοπικά ψωμάκια.
- Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.