15'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 28 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ-μηλόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αλείφουμε το ταψί με 30 γρ. από το βούτυρο.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το υπόλοιπο βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού για να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια από το εσωτερικό του λοβού.
- Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου.
- Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Σκορπίζουμε στον πάτο και στα τοιχώματα του ταψιού την καστανή ζάχαρη.
- Στρώνουμε τα μήλα έτσι ώστε να καλύψουν τον πυθμένα.
- Σκορπίζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
- Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.
- Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά. Ελέγχουμε βυθίζοτας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη.
- Μόλις κρυώσει το κέικ-μηλόπιτα, τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.