30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμ. 28-30 εκΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ με ροδάκινα αναποδογυρισμένο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε καλά το εσωτερικό ενός ταψιού 28-30 εκ. και το πασπαλίζουμε με τα 2/3 της καστανής ζάχαρης, ρίχνοντας και στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια βαθιά ταρτιέρα ή πυρίμαχο σκεύος.
- Τακτοποιούμε ακτινωτά τις φέτες ροδάκινου, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα, χωρίς κενά.
- Πασπαλίζουμε με την κανέλα και την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Παράλληλα σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Άνακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία.
- Όταν περάσει το 15λεπτο ψήσιμο των φρούτων, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 5 λεπτά κατά μέρος και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το κέικ σε μεγάλη πιατέλα, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια τα καραμελωμένα ροδάκινα. Άν θέλουμε, σερβίρουμε το κέικ με ροδάκινα αναποδογυρισμένο με παγωτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.