ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ βανίλια με γιαούρτι και τυρί κρέμαΚέικ βανίλια με γιαούρτι και τυρί κρέμα
50' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ με αχλάδι και κονιάκ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C (με αέρα) ή στους 180°C (με αντιστάσεις).
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ., αλλά με σχετικά ψηλά τοιχώματα. Αν δεν έχουμε, βάζουμε γύρω γύρω λαδόκολλα, αφήνοντάς τη να εξέχει για να δώσουμε ύψος στη φόρμα.
  3. Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση (χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε). Αφαιρούμε τον πυρήνα με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες (λευκή και καστανή) μέχρι να αφρατέψει καλά.
  5. Προσθέτουμε και το ξύσμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά και χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Ρίχνουμε το κονιάκ και σταματάμε το μίξερ.
  7. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του βουτύρου σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με το γάλα. Κάθε δόση που ρίχνουμε ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
  8. Στο τέλος ρίχνουμε και τα 300 γρ. αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε ξανά.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και χτυπάμε μια-δυο φορές τη φόρμα πάνω στον πάγκο, για να απλωθεί καλά το μείγμα και να φύγει ο αέρας που τυχόν έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του.
  10. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να κάνει μια κρούστα το κέικ.
  11. Έπειτα, βγάζουμε από τον φούρνο, τακτοποιούμε στην επιφάνεια τις φετούλες αχλαδιού, σε κυκλική διάταξη και έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη σαν βεντάλια. Αν είναι κοντά τα αχλάδια, θα χρειαστεί να κάνουμε δύο κύκλους, έναν στο κέντρο κι έναν περιφερειακά, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  12. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα 50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να καραμελώσουν σε κάποια σημεία τα αχλάδια.
  13. Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
  14. Ραντίζουμε με 1 σφηνάκι επιπλέον κονιάκ ή πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη, προσέχοντας να μην καλυφθούν εντελώς τα αχλάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT