Κάθε χώρα φαίνεται να έχει µια παραλλαγή των kofta, από κεφτέδες και κροκέτες µέχρι ρισόλες και ντάµπλινγκ. Αυτή η συνταγή ακολουθεί τον τρόπο παρασκευής της βόρειας Ινδίας. Η πλούσια σάλτσα ντοµάτας και γιαουρτιού είναι τέλεια όταν σερβίρεται µε ψωµί naan.

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες

Για τη σάλτσα ντομάτας και γιαουρτιού

Διαδικασία

  1. Για τους κεφτέδες: Τρίβουµε το κρεµµύδι, το περνάµε από ένα σουρωτήρι και το πιέζουµε σφιχτά για να φύγουν τα υγρά. Βάζουµε το κρεµµύδι σε ένα µπολ µε τον κιµά, το τζίντζερ, το σκόρδο, το τσίλι, το αλάτι και το αυγό. Ανακατεύουµε καλά και στη συνέχεια χωρίζουµε σε 20 µπαλάκια και πλάθουµε κεφτέδες. Τους σκεπάζουµε µε πλαστική µεµβράνη και τους βάζουµε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  2. Για τη σάλτσα: Βάζουµε ένα µικρό τηγάνι σε χαµηλή φωτιά και καβουρδίζουµε τους σπόρους του κόλιανδρου για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Τους βάζουµε στην άκρη και επαναλαµβάνουµε την ίδια διαδικασία για τους σπόρους του κύµινου. Αλέθουµε το µείγµα των καβουρδισµένων σπόρων έως ότου γίνει λεπτή σκόνη, χρησιµοποιώντας µύλο µπαχαρικών ή πολυκόφτη.
  3. Ζεσταίνουµε σε χαµηλή φωτιά το λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι. Προσθέτουµε το ξυλάκι της κανέλας, τα καρφιά γαρίφαλο, τις κάψες του κάρδαµου και το κρεµµύδι, και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε όλα τα τριµµένα µπαχαρικά και το αλάτι, και σοτάρουµε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε ανακατεύοντας την ντοµάτα, αποσύρουµε από τη φωτιά και σιγά-σιγά προσθέτουµε το γιαούρτι ανακατεύοντας.
  4. Βάζουµε και πάλι το τηγάνι στη φωτιά, τοποθετούµε προσεκτικά µέσα τους κεφτέδες και αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε σε πολύ χαµηλή φωτιά και χωρίς να σκεπάσουµε το φαγητό, µαγειρεύουµε για 30 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να ανακινούµε το τηγάνι ανά διαστήµατα για να µην κολλήσουν οι κεφτέδες. Αν η σάλτσα στεγνώσει κατά τη διάρκεια του µαγειρέµατος, προσθέτουµε 150 ml νερό, ή όσο χρειάζεται, και συνεχίζουµε το βράσιµο για όλο τον χρόνο που απαιτείται. Αφαιρούµε τυχόν ολόκληρα µπαχαρικά πριν σερβίρουµε και γαρνίρουµε µε φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT