Ένα πολύ ωραίο ορεκτικό για το γιορτινό (και όχι μόνο) τραπέζι είναι αυτοί οι κεφτέδες που μας έφτιαξε ο Λευτέρης Λαζάρου αντλώντας έμπνευση από τον Τρελαντώνη της Πηνελόπης Δέλτα.
Στα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, τόσο στον Μάγκα όσο και στον Τρελαντώνη, όπου στο σχετικό απόσπασμα, γίνονται αρκετές αναφορές στους κεφτέδες.
Γράφει η συγγραφέας λοιπόν:
«Με ορμή άνοιξε η Πουλουδιά την πόρτα και μπήκε στην κουζίνα.
– Να, κερα-Ρήνη, σου έφερα τα σκουλαρίκια μου και σου τα πουλώ! είπε βιαστικά, σε μια πνοή.
Η κερα-Ρήνη τηγάνιζε κεφτέδες. Χωρίς να γυρίσει ρώτησε:
– Τι κάνεις λέει;
– Σου πουλώ τα σκουλαρίκια της κούκλας μου, κερα-Ρήνη, τα κόκκινα αχλαδάκια…
Η φωνή της Πουλουδιάς έτρεμε λίγο· περίμενε περισσότερο ενθουσιασμό. Η κερα-Ρήνη εξακολουθούσε με το πιρούνι ν’ αναποδογυρίζει τους κεφτέδες μες στο τηγάνι. Χωρίς καν να κοιτάξει το απλωμένο δειλό χέρι με το χάρτινο κουτί, φώναξε:
– Αφροδίτη, μη χάσεις το κελεπούρι! Πουλούμε διαμαντικά εδώ μέσα!»
Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με σάλτσα κουρκουμά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 40 γρ. το καθένα, τα αραδιάζουμε στο ταψί και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Σάλτσα κουρκουμά
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη δάφνη και το θυμάρι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τα 55 γρ. βούτυρο, τον κουρκουμά και το νερό και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε να πάρει βράση, μετριάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά της.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα 15 γρ. βούτυρο μέχρι να γίνει μια εντελώς λεία σάλτσα.
Αφήνουμε τη σάλτσα κουρκουμά να κρυώσει εντελώς και τη σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.