30'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
1 ώρα και 40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κεφτεδάκια με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα και μελιτζάνα, αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε τη μελιτζάνα.
- Την αλατίζουμε και την ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος για 30-40 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη μελιτζάνα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Στραγγίζουμε τη μελιτζάνα σε χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Το αλατίζουμε και το ανακατεύουμε πιέζοντας και στύβοντάς το με τα χέρια μας, για να βγάλει τους χυμούς και την αψάδα του.
- Στη συνέχεια, το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αντικολλητικό τηγάνι όπου σοτάραμε τη μελιτζάνα.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα ψίχουλα του ψωμιού και τα καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ξανθύνουν.
- Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Έπειτα, τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, τους κιμάδες, το ξύσμα, το αυγό, τα μυρωδικά, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, ζυμώνοντας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο (μπορεί να μείνει εκεί έως 24 ώρες).
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Πλάθουμε μέτριου μεγέθους κεφτέδες και τους πιέζουμε με τις παλάμες μας, να πλατύνουν σαν δισκάκια.
- Τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
- Τα τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι, σε δόσεις, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά.
- Συνοδεύουμε τα κεφτεδάκια με σάλτσα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας γιαούρτι με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και λίγο φρέσκο θυμάρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.