35'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Τεμάχια: 30Για 30 κεφτέδες
Για τη σάλτσα μπίρας
Διαδικασία
Σάλτσα μπίρας
- Για τα κεφτεδάκια γαλοπούλας στο γκριλ με σάλτσα μπίρας ξεκινάμε με την σάλτσα και σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Σβήνουμε με την μπίρα (με προσοχή γιατί φουσκώνει και αφρίζει) και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το μέλι, το χυμό λεμονιού, τα κεδροκούκουτσα, λίγο αλάτι και άφθονο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και το σιγομαγειρεύουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο 1/3 της αρχικής του ποσότητας.
- Προσθέτουμε τα κεράσια (ή τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα), τα βράζουμε για 5 - 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Πετάμε τα κεδροκούκουτσα και πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ.
- Αν θέλουμε να αποκτήσει βελούδινη υφή, την πιέζουμε από λεπτό σουρωτήρι - σήτα.
- Την αφήνουμε κατά μέρος.
Κεφτέδες
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο ρηχό ταψί.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, 50 ml νερό και το κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό) και τα ζεσταίνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε τον κιμά, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), το κάρι (ή το μείγμα μπαχαρικών), το αυγό, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το ξίδι) και τον τριμμένο πάγο.
- Ζυμώνουμε γρήγορα με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά, πριν προλάβει να λιώσει ο πάγος και γίνει κολλώδες το μείγμα.
- Οσο ζυμώνουμε, βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας στο νερό.
- Πλάθουμε 30 κεφτεδάκια (βάρους περίπου 20 γρ.το καθένα) και τα βάζουμε στο λαδωμένο ταψάκι.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και ψήνουμε τους κεφτέδες αμέσως, για 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και ψήνουμε τους κεφτέδες αμέσως, για 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμοι ανοίγοντας έναν κεφτέ στη μέση και, αν υπάρχει έστω και στο ελάχιστο κάποιο ροζέ σημείο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
Μυστικά
Συμβουλές: Σερβίρουμε τους κεφτέδες σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα μπίρας σε ξεχωριστό μπολ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 63.