30'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το σαγανάκι
Για τη λεμονάτη σάλτσα μελιού
Διαδικασία
Λεμονάτη σάλτσα
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι να ετοιμάσουμε μια σάλτσα σαν ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος να κρυώσει.
- Την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι.
Σαγανάκι
- Για να φτιάξουμε το κεφαλοτύρι σαγανάκι πανέ με σουσάμι και λεμονάτη σάλτσα μελιού, αρχικά ανακατεύουμε καλά σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι με την πάπρικα, το καγιέν και το τζίντζερ.
- Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε τα δύο είδη σουσαμιού (ή μόνο το απλό σουσάμι, αν δεν χρησιμοποιήσουμε μαυροκούκι), ενώ σε ένα τρίτο πιάτο χτυπάμε ελαφρώς τα δύο αυγά.
- Τέλος, σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε νερό.
- Κόβουμε το ενιαίο κομμάτι τυριού σε μπαστουνάκια πλάτους 1 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε το καθένα σε 2 - 3 κομμάτια.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Παίρνουμε μία δόση από τα κομμάτια τυριού, τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα και τα βυθίζουμε στο αυγό.
- Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε στο σουσάμι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε αυτήν τη δόση στο καυτό λάδι και την τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει το σουσάμι, προσέχοντας όμως να μην καεί.
- Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, τα οποία τηγανίζουμε σε δόσεις.
- Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη λεμονάτη σάλτσα μελιού σε ένα μπολάκι δίπλα.
Ούζο ή τσίπουρο; Ο, τι θέλετε!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.