ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ αμυγδάλου σαν κρεμ καραμελέ, ένα γλυκό δύο σε ένα!Κέικ αμυγδάλου σαν κρεμ καραμελέ, ένα γλυκό δύο σε ένα!

Ελαφρώς ξινό, αφράτο και τραγανούτσικο χάρη στον παπαρουνόσπορο, αυτό το κέικι, όπως μου το είπε η Πολίτισσα Λωξάνδρα όταν τη συναντήσαμε σε τσάι κυριών στο Μέγα Ρεύμα της Πόλης, πολύ το συνηθίζουν μαζί με το τσάι τους. Βασικό συστατικό είναι το βούτυρο, γι’ αυτό η Λωξάνδρα τονίζει ότι πρέπει να διαλέξουμε ένα άριστης ποιότητας.

20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για το κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170- 180°C, με αέρα.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το ξύσμα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά και αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι και αμέσως μετά μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τον παπαρουνόσπορο και το αλάτι. Σταματάμε λίγο το μίξερ για να μαζέψουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα ή μια μακρόστενη του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  5. Χτυπάμε τη φόρμα μια-δυο φορές δυνατά πάνω στον πάγκο μας, για να απλώσει καλά και να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα από το εσωτερικό του μείγματος, και το βάζουμε στον φούρνο, τοποθετώντας τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
  6. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
  7. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το νερό λίγο λίγο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λευκό, παχύρρευστο γλάσο που στέκεται.
  2. Περιχύνουμε με το γλάσο το χλιαρό κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ και, λίγο πριν σταθεροποιηθεί το γλάσο, το γαρνίρουμε αν θέλουμε με κομμάτια από φλούδα λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT