30'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
2 ώρες και 15'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη μαρινάδα
Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Μαρινάδα:
- Για την μαρινάδα σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας τη σπάλα και με ένα πινέλο την αλείφουμε με τη μαρινάδα.
- Την τυλίγουμε σε ρολό, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να μαριναριστεί.
Γέμιση:
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα σκόρδα και το μάραθο, για περίπου 2 - 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν λίγο.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε με το ούζο.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρολό:
- Βγάζουμε τις σπάλες από το ψυγείο, τις σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε με την εξωτερική πλευρά προς τα κάτω πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας.
- Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στα δύο κομμάτια κρέατος και σκορπίζουμε το δυόσμο και τη ρίγανη.
- Τυλίγουμε το κρέας σε 2 σφιχτά ρολά και τα δένουμε με χοντρό βαμβακερό σπάγκο, με πυκνά δεσίματα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° στη λειτουργία του αέρα.
Σάλτσα:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι, και το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε προσεκτικά τα ρολά και τα σοτάρουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράνε μαζί στο σκεύος, σοτάρουμε πρώτα το ένα και όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και σοτάρουμε το δεύτερο.
- Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Ψήσιμο:
- Βάζουμε τα ρολά σε ένα μέτριο ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνί.
- Κάθε 20 λεπτά περίπου παίρνουμε με ένα κουτάλι ζουμί από το ταψί και περιχύνουμε τα ρολά και τα γυρίζουμε, για να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα, από όλες τις πλευρές.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά τα ρολά να «ξεκουραστούν» και να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το σπάγκο, κόβουμε το ρολό σε φέτες, περιχύνουμε με το ζουμί του ταψιού και σερβίρουμε το Κατσίκι ρολό με φρέσκα κρεμμυδάκια και μάραθο.
Μυστικά
- Αν το ζουμί του ταψιού είναι πιο αραιό από όσο θα θέλαμε, το βράζουμε σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας και λίγο κρασί, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.