ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαράκι κρεμμυδάτο με εσπεριδοειδή και καρόταΜοσχαράκι κρεμμυδάτο με εσπεριδοειδή και καρότα Το κολοκυθάτο γίνεται με κατσικάκι, με μοσχάρι, αλλά και με κοτόπουλο. «Κουκίζω το κρέας με ζάχαρη για να μαλακώσει πιο γρήγορα», λέει η Συριανή μαγείρισσα Μαρίκα Πρέκα που μας έδωσε τη συνταγή, δικαιολογώντας τη χρήση ζάχαρης στο κοκκινιστό. Στους περισσότερους Συριανούς αρέσουν τα φαγιά να είναι γλυκά.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κολοκυθάτο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το κρέας με τα 80 ml ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε ίσα να το καλύψει. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας επιμελώς.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις πατάτες και τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  5. Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κολυκυθάκια για περίπου άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε μαζί με τις πατάτες στο απορροφητικό χαρτί.
  6. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας τον πελτέ, το κρεμμύδι, τις πατάτες, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια.
  7. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT