ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι με πατάτες στον φούρνο λεμονάτοΚατσικάκι με πατάτες στον φούρνο λεμονάτο Τα κατσικάκια της Μαρίας Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά, που διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της Σταμάτη την ταβέρνα Κατσουνάς στην άκρη της Πάρου, δύο βήματα από την όμορφη παραλία Σάντα Μαρία, βόσκουν στη φύση και χορταίνουν με αγριόχορτα, σκίνα και φίδες. Πριν από το μαγείρεμα, τα σιτεύουν για πέντε ημέρες κι έπειτα τα ψήνουν στον ξυλόφουρνο στην κουζίνα τους. «Όταν ανάψω φούρνο, κάνω και πίτες, γλυκά κι ένα σωρό πράγματα, κι όταν φυσάει πολύ και ρουφάει ο φούρνος και κάνουν θόρυβο τα ξύλα που σκάνε, ρίχνω λίγο αλάτι στη φωτιά για τη γλωσσοφαγιά. Ελάτε! Ο φούρνος δεν περιμένει άλλο, να βάλουμε το φαγητό!», φωνάζει η κυρα-Μαρία στον άντρα της. Σπάει τα κάρβουνα ο κυρ Σταμάτης, τον πανίζει η κυρα-Μαρία με ένα νωπό πετσετάκι, να φύγουν οι στάχτες, να καθαρίσει και να ακουμπήσουν τα ψωμιά πρώτα κι ύστερα τα τσουκάλια και τα ταψιά.

40' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το παριανό κατσικάκι με πατάτες σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με τη δάφνη και αλάτι και προσθέτουμε άφθονο νερό που να το καλύψει καλά.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά. Το στραγγίζουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Βάζουμε τις πατάτες, τη μισή ποσότητα σκόρδου, τη μισή μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι σε ευρύχωρη γάστρα ή σε βαθύ ταψί και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αλείφουμε τα κομμάτια του κατσικιού με την υπόλοιπη μουστάρδα και τα ακουμπάμε πάνω στις πατάτες.
  6. Περιχύνουμε με το λάδι και 100 ml νερό.
  7. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και φουρνίζουμε.
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.

Στο ποτήρι μας : Ένα κόκκινο ΠΟΠ Πάρος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT