1 ώρα
προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κατσικάκι με αγκινάρες στη γάστρα, πρώτα αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και κόβουμε τις άκρες από όσα έμειναν στο κεφάλι.
- Κόβουμε τα κεφάλια στη μέση και με ένα κουτάλι ξύνουμε και αφαιρούμε τα χνούδια από το εσωτερικό τους.
- Ρίχνουμε τα κεφάλια σε μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό, στύβουμε εκεί τα λεμόνια και προσθέτουμε τις λεμονόκουπες και το αλεύρι (έτσι δεν θα μαυρίσουν).
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Τακτοποιούμε το κρέας σε μια γάστρα (ή σε βαθύ ταψί), περιχύνουμε με το ζουμί της κατσαρόλας και προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Στο μεταξύ, στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις σκουπίζουμε καλά.
- Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα όπου σοτάραμε το κρέας, ζεσταίνουμε εκεί το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
- Μόλις περάσει η 1 ώρα ψησίματος του κρέατος, ανοίγουμε τη γάστρα ή το ταψί, προσθέτουμε τις αγκινάρες με το λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, την ντομάτα και τον μάραθο (ή άνηθο), σκεπάζουμε ξανά το σκεύος καλά και ψήνουμε για άλλη 1 1⁄2 ώρα.
- Αν θέλουμε, προς το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν το κρέας και οι αγκινάρες.
Ένα πλούσιο Chardonnay δίπλα στο κατσικάκι με τις αγκινάρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.